موسسه خیریه توانبخشی دختران بی سرپرست و کم توان ذهنی
 هـمـــدم فتـح المـبین
www.Hamdam.org
انتخاب زبان: انگلیسی     0
امروز: جمعه ۱۴۰۳ سي و يکم فروردين

دانشی برای آنان که می‌خواهند توانا شوند
 
.........
بسیاری از ما با این مشکل مواجه شده‌ایم که گاه از برقراری ارتباط با دیگران عاجز بوده‌ایم. وقتی با دوستان یا همکاران خود در محیط کار و یا همکلاسی هایمان در مراکز آموزشی و یا در دیگر موارد با مردم کوچه و بازار نمی‌توانیم یک رابطه‌ی مثبت و دوجانبه برای تفاهم و رشد و پیشرفت و گذران زندگی اجتماعی رضایت بخش برقرار کنیم، آیا از خود پرسیده ایم دلیلش چیست و ریشه‌ی این ناکامی و عدم موفقیت‌ درکجاست؟
اگر ارزیابی‌های بی‌طرفانه از چند مورد مشکل ارتباطی را در کنار هم بگذارید حداقل به این نکته می رسید که جزئی نگری و حساسیت های بی اساس، یکی از مسایلی است که اجازه نمی دهد شما با دیگران ارتباط مثبت و سازنده ای برقرار کنید. نکته‌ی اساسی دیگر بی توجهی به یک سری قوانین و واقعیات عاطفی- انسانی است. در واقع، در اغلب زمینه ها و بحرانها، راه حل نهایی مبتنی بر همین واقعیات پیچیده‌ی عاطفی- انسانی است.
آنچه دراین مقدمه آمد، خلاصه‌ی متن  و محتوای کتاب روانشاسی انسانی است که دراین مجال می‌خواهیم ضمن معرفی مختصر، شمارا با مولف و محورهای کتاب بیشتر آشنا کنیم:
كتاب «روان شناسی روابط انسانی» توسط پرفسور رابرت بولتون یكی از متخصصان علوم ارتباطات نوشته شده است. این كتاب ارتباط را از زوایای گوناگون مورد بررسی قرار و به خواننده نشان می دهد که چگونه می‌توان یک ارتباط موثر برقرار كرد؟ کتاب به این پرسشها پاسخ می‌دهد که: چه موانعی بر سر راه ارتباط وجود دارد كه اجازه نمی دهد ما بتوانیم رفتار مناسب ارائه دهیم و رفتار مناسب از جانب دیگران دریافت كنیم؟ زبان بدن چیست و از چه طریقی می توان فهمید كه حركات بدن هركس حاوی چه پیام هایی به مخاطب اوست؟ چگونه می توان روابط بین فردی را ترمیم كرد و یا چگونه می توانیم گوش شنوای خوبی برای دیگران باشیم؟  چطور در جمع دیگران ابراز وجود كنیم  و ده ها چرا و پرسش و مطلب خواندنی دیگر.
مطالب این كتاب حاصل سالها مطالعه و پژوهش در خصوص ابعاد مختلف ارتباط و تاثیر آن در زندگی افراد است.
کتاب روان شناسی روابط انسانی شامل 4 بخش و 15 فصل است. بخش اول (مقدمه) مشتمل بر فصل های یک و دو می باشد. فصل یک کتاب به «آموزش مهارت های ترمیم فاصله بین فردی» اختصاص دارد و در فصل دوم تحت عنوان «موانع ارتباطی»، به 13 مانع ارتباطی رایج می پردازد.  
بخش دوم با عنوان «مهارت های گوش کردن»، فصل های سوم تا هفتم کتاب را در بر می گیرد و بخش سوم کتاب با عنوان «مهارت های ابراز وجود» شامل فصل های هشتم تا یازدهم کتاب می شود.
عنوان بخش چهارم ، «مهارت کنترل تعارض و تضاد» است و مشتمل بر فصل های دوازدهم تا پانزدهم کتاب می شود. در پایان، نویسنده مراحل بهبود ارتباط را به عنوان سخن آخر آورده است.
این کتاب ترجمه ای روان دارد و مثال های آن بومی سازی شده است و مطالعه آن را به کلیه افرادی که در پی ارتقای توانایی های ارتباطی خود هستند پیشنهاد می کنیم.
*مرضیه زیدانلو
تاريخ:  ۱۳۹۵/۱۰/۲۵ به اشتراک گذاشتن این خبر :    
 


معرفی این خبر به دوستان


نظرات
نقدی موجود نیست
نظر شما

امتياز کاربران 0 از 5

 
آدرس پستی : مشهد ، بلوار خیام شمالی ، خیابان عبدالمطلب ، عبدالمطلب 58

تلفن: 31732 (051)


تلفنخانه : 37111764 - 37111755 (051)
تلفن مستقیم مدیریت : 2 - 37112111 (051)
تلفن مستقیم معاونت : 14-37112113 (051)
پاسخگوی شبانه روزی: 6262 125 0935
تمامی حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به موسسه خیریه دختران کم توان ذهنی و بی سرپرست همدم می باشد.

www.hamdam.org